BLOG - Vizita de studiu

 

“Working together for a green, competitive and inclusive Europe”

 

ZIUA 1 – ȘCOALA VOCAȚIONALĂ KATERINI

După ce am ce petrecut primele noastre ore în Grecia în vechiul Salonic fostă capitală a provinciei Macedonia, ne-am bucurat de ziua de Duminică vizitând principalele muzee ale orașului și îmbogățindu-ne cunoștințele de istorie antică și bizantină, a sosit timpul să începem cu adevărat activitatea noastră în Grecia la poalele Munților Olimp în frumosul oraș Katerini. Aici are reședința gazda noastră, 2nd Vocational High School unde o să ne desfășurăm activitatea pentru următoarele 5 zile.

Dimineața am părăsit hotelul Olimpion situat în zona centrală a orașului, îndreptându-ne spre liceul gazdă situat la marginea orașului într-o zonă rezidențială. 2nd Vocational High School este cea mai importantă școală vocațională din zona Pieria, având un număr de aproximativ 700 de elevi împărțiți în patru domenii distincte fiecare având mai multe specializări: Economie și Turism, Informatică, Agricultură/Tehnologia Alimentară și Sănătate/Bunăstare. Sistemul vocațional de învățământ în Grecia este diferit față de al nostru, ei studiază 3 ani din care în primul toate cele 4 domenii ale școlii învață discipline aflate în trunchiul comun, în anul al doilea ei învață discipline comune cu cei din domeniul din care fac parte iar abia în anul 3 învață diferențiat fiecare clasă pe specializarea aleasă.

Am asistat la o prezentare foarte bine documentată a domeniilor și specializărilor pe care școala gazdă le are apoi am luat parte la mai multe ore ținute în laboratoarele de parctică ale instituției gazdă. Am remarcat dotarea specifică a fiecărui laborator în parte și diversitatea foarte mare a specializărilor.

În partea a doua a zilei am participat la prezentarea primului partener de practică Hotelul Boutique din Agios Dimitrios. Hotelul este situat la ieșirea din pitorescul sat montan Agios Dimitrios, undeva la 25 de km de orașul Katerini în partea mai puțin cunoscută și sălbatică a Munților Olimp. Unitatea de primite turistică este o afacere de familie care a plecat de la visul unui profesor de a se reîntoarce în satul natal și de a începe o afacere acolo care să ajute și să ducă la dezvoltarea comunității locale. Hotelul este construit în totalitate din materiale tradiționale, o mare parte din ele provenite de la case dărâmate din satul Agios Dimitrios, are doar 12 camere care oferă o experiență profund rurală și foarte naturală a unei zone izolate montane din Grecia. Mâncarea este bazată în totalitate pe ingrediente produse în grădina hotelului sau din gospodăriile localnicilor, ceaiuirile și uleiurile esențiale sunt o parte foarte importantă a ofertei acestui hotel. După ce am fost primiți foarte călduros cu un desert produs din gutâi și migdale provenite din grădina hotelului gătite fiind chiar de către soția proprietarului, am trecut la discuții legate de felul în care această unitate hotelieră colaborează cu școala din Katerini în vederea realizării practicii elevilor. În acest hotel se realizează practica elevilor din anul IV care studiază în cadrul domeniului economic și turism.

Ziua s-a încheiat cu o plimbare prin centrul localității Katerini și cu o cină delicioasă la una din tavernele tradiționale grecești din zona pietonală.

 

ZIUA 2 – AGENȚIA DE TURISM VELONIS

Am început a doua noastră zi în Katerini cu un mic dejun gustos în salonul de bufet suedez al hotelului Olimpion, proprietarul ne-a permis să unim trei mese în partea din spate a sălii pentru a putea începe ziua cu o discuție comună și cu multă voie bună. Față de ziua de luni e mai frig afară și soarele pare mai zgârcit cu noi, poate din cauză că astăzi o să ajungem și în renumita stațiune turistică Paralia Katerini.

La ora 9.00 ne întâlnim în fața hotelului cu gazda noastră, doamna Thanoury Glikerya care ne conduce la agentul economic pe care o să-l vizităm astăzi, agenția de turism Velonys Holidays.

Agenția Velonys este o afacere de familie cu o vechime de peste 40 de ani începută de părinții actualei proprietare, Matoula Veloni. Afacerea s-a dezvoltata foarte bine iar actualmente este o prezență importantă în piața turistică locală având clienți de pe o rază de 300 de km în jurul orașului Katerini. Agenția oferă sejururi turistice mai ales în țările situate în apropierea Greciei: Bulgaria, Serbia, România, Albania precum și pelerinaje religioase în țara Elenă precum și excursii de o singură zi în Meteora sau Olimp.

Agenția Velonys este un agent economic care se ocupă și de pregătirea practică a elevilor și a studenților de la diferite școli de specialitate și universități din zona Pieria. Sistemul de învățământ elen al școlilor tehnologice este total diferit de cel românesc, aici după încheierea celor 3 ani de cursuri anul 4 este dedicat practicii de specialitate și este decizia elevului dacă dorește să urmeze practica în acest domeniu sau să urmeze o facultate. Momentan în cadrul agenției o singură elevă din anul IV de la 2nd Vocational High School realizează practica de specialitate. Pe parcursul discuției de astăzi am văzut principalele activități pe care agenția le realizează în timpul stagiului de practică : realizarea unui pachet turistic, folosirea limbajului specific GDS-ului Sabre, cunoașterea detaliată a programului de rezervare, informații despre principalele obiective turistice zonale etc.

După terminarea programului de lucru ne-au mai rămas și câteva ore pentru a vizita îndrăgita stațiune turistică Paralia Katerini situată la 10 km de hotelul în care suntem cazați pe care vă lăsăm să o descoperiți în pozele ce urmează..

 

ZIUA 3 – FURNIZORUL DE HÂRTIE MAXI

Este Miercuri și abia așteptăm să vedem ce surprize ne mai rezervă vizita noastră de lucru în Grecia. Astăzi vom vizita producătorul cunoscutei mărci de hârtie Maxi unul dintre cei mai mari furnizori de hârtie din Nordul Greciei. Firma a fost înființată la începutul anilor 90, mai apoi s-a dezvoltat treptat ajungând astăzi să producă și să furnizeze hârtie atât pentru piața internă cât și pentru sud – estul Europei.

Am pornit încă de dimineața pentru a ajunge la periferia orașului Katerini unde firma Maxi are mai multe sedii de lucru unde desfășoară atât activitate de producție cât și vânzarea și distribuția produselor finite. Am fost întâmpinați de către directorul companiei și de directorul de marketing care spre mirarea noastră vorbea foarte bine limba română. A urmat o prezentare foarte detaliată a unității de producție în care am văzut pe rând cum produsul brut (folia din carton de hârtie neprelucrată) este trecut prin diferite procese de producție până când ajunge: role de hârtie, hârtie igienică, șervețele de bucătărie, diferite ambalaje din hârtie etc.

L-am rugat pe domnul director de marketing să ne facă o prezentare a felului în care firma Maxi reușește să distribuie și să vândă aceste produse. Firma Maxi are un departament de marketing foarte bine pus la punct astfel încât reușesc să plaseze produsele lor pe foarte multe piețe europene sub diferite nume.

În cadrul departamentului de vânzare al firmei execută stagiul de pregătire practică mai mulți elevi și studenți în anul IV ai departamentului economic al școlii gazdă din Katerini. Am avut o discuție constructivă cu domnul director despre modul în care se desfășoară stagiul de pregătire practică în firma lor și mai ales de cum funcționează relația dintre școala vocațională din Katerini și reprezentanții agentului economic. Discuția a fost foarte bună și cred că s-au născut mai multe idei foarte bune despre cum am putea aplica aceste aspecte și în cadrul stagiilor de pregătire practică din școala noastră.

După terminarea programului am vizitat mai multe super marketuri locale și am analizat modul lor de lucru, am fost surprinși de faptul că destul de mulți din vânzători de acolo erau români sau vorbeau destul de bine limba română.

 

ZIUA 4 – BIROUL DE CONTABILITATE ATHANASAKI

Fără să ne dăm seama a venit penultima zi a proiectului nostru în care urmează să vizităm a patra și ultima locație pe care colegii noștri din Katerini organizează stagiul de pregătire practică după terminarea celor 3 ani de studii. Astăzi o vom cunoaște pe doamna Athanasaki Maria, contabil șef și proprietară a biroului de contabilitate care îi poartă și numele.

Înainte de a ne deplasa spre biroul de contabilitate am participat la ore de laborator în cadrul școlii vocaționale din Katerini, una dintre cele mai interesante ore a fost cea ținută în laboratorul de contabilitate unde am făcut cunoștință cu un program contabil creat de profesorul local de contabilitate care a avut un asemenea succes încât a ajuns să fie folosit în toate școlile din nordul Greciei.

Biroul domanei Maria este situat aproape de zona centrală a orașului Katerni la etajul I al unei clădiri noi de birouri. Biroul are 3 angajați care asigură servicii de contabilitate și asitență financiară și audit pentru mai multe firme. Biroul de contabilitate folosește soft-ul Epsilon. Aplicația Pylon Business Accounting introduce operațiuni și idei inovatoare într-un mediu foarte ușor de utilizat. Aplicația este complet adaptată la standardele de contabilitate grecești și acoperă întreaga gamă de nevoi de conformitate și vizualizare a contabilității în partidă simplă și dublă, precum și a contabilității analitice.

În biroul de contabilitate a doamnei Maria este prezentă în acest moment o elevă care realizează practica de specialitate în contabilitate în acest loc. A urmat o discuție foarte interesantă despre cum se desfășoară stagiul de parctică în acest loc mai ales ținând cont de problemele întâmpinate de școala noastră în a găsii locații care să primească elevii care doresc să se specializeze în contabilitate. Una din principalele probleme invocate de firmele din Arad este cea legată de confidențialitatea datelor aici ei rezolvă această problemă printr-un contract de confidențialitate pe care îl semnează cu fiecarte participant la stagiul de practică.

După terminarea programului am vizitatat orașelul turistic montan Palaios Panteleimonas care în luna noiembrie este aproape părăsit atât de localnici cât și de turiști dar am fost uimiți de frumusețea căsuțelor construite în totalitate din piatră provenită din Munții Olimp. La întoarcere înspre Katerini ne-am oprit să admirăm frumoasa cetate Platamonas.

 

ZIUA 5 – EVALUAREA

După o săptămână minunată petrecută în Grecia a sosit și ultima zi de lucru, ziua evaluărilor și a discuțiilor finale dar și ziua în care ne-am luat rămas bun de la colegii noștri din cadrul Liceului din Katerini.

Am discutat cu profesorii VET de la 2nd Vocational High School of Katerini mai multe teme privind strategiile de predare pentru organizarea și evaluarea stagiilor de practică la agenții economici pe baza experiențelor practice avute în cadrul acestui stagiu. După aceste discuții am reușit să formulăm punctele tari și punctelor slabe ale celor două școli legate de felul în care se realizează stagiul de pregătire practică.

Evaluarea s-a realizat de către instituția gazdă care la sfârșitul acest întâlniri ne-a înmânat certificatele de participare la mobilitate care dovedesc că ne-am însușit competențele specifice care au reprezentat obiectivul acestui proiect.

La sfârșitul zilei ne-am întorsc în Salonic pentru a fi pregătiți de zborul cu avionul de a doua zi dimineața care va încheia frumoasa noastră experiență în Katerini Grecia. Mulțumim foarte frumos tuturor celor care au făcut posibil acest proiect mai ales pentru ocazia unică de a putea schimba experiențe cu o școală tehnologică din Grecia și de a acumula practici și cunoștințe extrem de importante în vederea organizării practicii de specialitate într-un mod cât mai profesionist și atractiv pentru elevii noștri.

 

"Material realizat cu sprijinul financiar al Mecanismului Financiar al SEE 2014 - 2021. Conţinutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Naţional de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informaţiile şi opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.”

 

Free Web Hosting